Typiske tabber på Carnivore

Det er mange feller å gå i når man begynner med carnivore-dietten, så her skal vi ta en kjapp gjennomgang av de vanligste.

Mange begynner for strengt, for raskt, og går rett over til en veldig rigid versjon av dietten, som kun biff og vann, uten en gradvis overgang. Dette kan for enkelte føre til overveldende symptomer som tretthet, cravings og fordøyelsesproblemer.

Andre igjen begynner ikke strengt nok. Man fokuserer for mye på å finne mat fra dyreriket som kan manipuleres til å ligne på det gamle kostholdet, i stedet for å venne seg til den nye, rene maten.

En veldig typisk feil er å spise for magert kjøtt uten tilstrekkelig fett. Det kan være vanskelig å venne seg til at fettet nå er vår eneste energikilde. Uten nok fett kan man føle seg sliten, sulten og oppleve hormonelle ubalanser, og kroppen kan finne på å sette seg i sultmodus. Da vil man oppleve at eventuell vektnedgang stopper opp – det såkalte platået vi ser ved tradisjonell slanking.

Noen spiser generelt for lite, særlig fordi appetitten ofte reduseres i starten. Dette kan føre til energimangel, og gjøre det vanskelig å holde seg til dietten.

Mange unngår feilaktig salt på grunn av gamle myter om natrium, noe som kan føre til elektrolyttubalanser med symptomer som svimmelhet, hodepine og muskelkramper. Når man er veladaptert er det imidlertid mange som helt av seg selv slutter å salte maten.

Overforbruk av meieriprodukter, som ost eller fløte, kan føre til vektstopp, betennelser eller fordøyelsesplager for dem som inkluderer dette i kosten.

Det er lett å overse behovet for elektrolytter, som natrium, kalium og magnesium. Manglende påfyll kan gi symptomer som ofte kalles «keto-influensa» eller gjøre tilpasningen vanskeligere.

For lite vanninntak er en vanlig utfordring i begynnelsen, særlig fordi mange undervurderer væskebehovet akkurat under omveltningen av Randle-syklusen.

Noen baserer seg nesten utelukkende på bearbeidet kjøtt, som pølsemat og ferdiglagde karbonader. For det første er ikke dette ren mat fra dyreriket, men fabrikkmat med masse skumle ingredienser. Det er altså ikke «innafor» på carnivore. Dette kan gi næringsubalanser, og uønskede virkninger av tilsetningsstoffer.

Å kun spise én type kjøtt, som storfekjøtt, kan føre til at man går glipp av de mangfoldige næringsstoffene som finnes i andre typer kjøtt, sjømat, fugl og innmat. Imidlertid kan Lion Diet, en ekstremt streng diett av bare drøvtygger og vann og salt, være en midlertidlig løsning hvis man ikke finner ut av helseproblemene sine.

Mange gir opp for tidlig på grunn av tilpasningssymptomer som tretthet, diaré eller cravings, uten å innse at dette er midlertidig og en del av kroppens justering.

For mye protein uten nok fett kan føre til at kroppen konverterer proteinet til glukose, noe som kan gi energidipper eller stoppe vekttap.

Noen forventer umiddelbare resultater og tar ikke høyde for at kroppen trenger tid for å tilpasse seg, noe som kan ta uker eller måneder. En virkelig effektiv ketose tar tid å oppnå, selv om man i løpet av noen dager begynner å produsere litt ketoner. Man kan måtte vente en stund på å få tilbake sin fulle effekt, men den kommer!

Det er lett å sammenligne seg med andre, men kroppene våre reagerer ulikt på dietten, og dette kan føre til frustrasjon. Et par som følger dietten sammen, kan for eksempel reagere helt ulikt, både i forhold til måloppnåelse, men også hvilke matvarer man kan inkludere i kosten, typisk oster og andre meieriprodukter.

Uten en grunnleggende forståelse av hvorfor man følger dietten, kan det bli vanskelig å navigere utfordringer eller unngå gamle vaner. Diettens mål er å ekskludere matvarer som er problematiske for oss, men hva er dine mål?

Hyppig småspising, ofte på ost eller bacon, kan forstyrre kroppens naturlige hungersignaler og hindre optimale resultater.

Manglende måltidsplanlegging kan føre til at man tyr til praktiske, men mindre sunne løsninger, som bearbeidet kjøtt eller mat av lavere kvalitet. Dette er et problem som går over når man er mer veladaptert.

Noen stoler for mye på kosttilskudd i stedet for å få næringsstoffer fra hele matvarer, som innmat.

Å spise ute uten forberedelser kan føre til uforvarende inntak av skjulte karbohydrater, vegetabilske oljer eller andre ingredienser som ikke passer inn i dietten. Tenk deg nøye om, og spør.

Det er lett å overtenke og strebe etter perfeksjon, noe som kan føre til stress eller at man gir opp hvis man sklir ut en gang.

Ikke alle symptomer, som tretthet eller humørsvingninger, skyldes dietten. Noen ganger kan årsaken være stress, søvn eller andre helseproblemer.

Å bruke dietten som en kortvarig løsning i stedet for en langsiktig livsstil kan føre til jojo-slanking og tap av fremgang.

Sosiale situasjoner uten forberedelser kan føre til at man føler seg isolert eller presset, noe som kan gjøre det vanskeligere å holde seg til dietten. De fleste vil forstå deg om du forklarer at du for eksempel er overømfintlig, eller at du ønsker å gå ned i vekt. Det går fint an å være med på restaurant, og bare drikke sodavann.

Fordøyelsesendringer, som diaré eller forstoppelse, er vanlige, men mange får panikk eller tror noe er galt. Disse problemene løser seg ofte når kroppen tilpasser seg det høye fettinntaket.

Vektstagnasjon eller midlertidig oppblåsthet i starten kan være demotiverende, spesielt for de som forventer rask vektnedgang. De fleste opplever tidlig en vektnedgang, men for enkelte kan det hende kroppen må lære seg å stole på at den får næring, spesielt hvis man ofte har vært i kaloriunderskudd. Husk også at vekten ikke betyr alt – man bygger muskler,beinmasse og beinmarg, og organene blir sterkere, så selv om vekten står fast, eller øker, betyr det som oftest ikke at man har blitt tjukkere.

Noen utvikler en unødvendig frykt for alt som ikke er kjøtt, som krydder og kaffe, noe som kan gjøre dietten unødig rigid og stressende. Husk likevel at krydder er høykonsentrerte planter og frukter, og at eventuelle reaksjoner på disse kan forekomme. At noe smaker ekstra godt kan også føre til overspising. Husk at krydder per se ikke er carnivore!

Å fokusere for mye på kaloritelling i stedet for kroppens signaler for sult og metthet kan undergrave dietten sin intuitive natur.

Mange med tarmproblemer prioriterer ikke mat som styrker tarmen, som kraft, langtidskokt kjøtt eller innmat, noe som kan forsinke helingsprosessen.

Søtningsmidler frarådes, uansett type.

Frukt frarådes, selv om enkelte influensere tilrår det. Dette både på grunn av Randle-syklusen, men også fordi fruktose behandles som alkohol i leveren.

Å se på carnivore som en midlertidig diett i stedet for en bærekraftig livsstil kan føre til frustrasjon og mangel på motivasjon under utfordringer.

KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?