
Grønnsaksdisken: En fargerik løgn
Alt i grønnsaksdisken er en illusjon. Ikke bare i næringsinnhold – men også i eksistens. Ingenting du ser der vokste slik for tusen år siden, knapt nok femti. Alt er avlet frem, manipulert og skapt for å være større, søtere og mer tiltalende enn naturen noensinne ville tillatt.
Grønnsaksdisken er en Frankenstein-samling av moderne hybridplanter, kunstig fremdyrket for å appellere til mennesker, ikke for å gi næring.
Men det viktigste er ikke hva grønnsaksdisken har – det er hva den mangler.
Den inneholder ikke hem-jern, den eneste formen for jern kroppen vår tar opp effektivt. Den har ikke vitamin B12, som er livsviktig for nervesystemet, blodceller og energiomsetning. Den er ribbet for ekte vitamin A (retinol), som du må ha for syn, immunsystem og fertilitet. Den inneholder ingen karnitin, karnosin eller taurin – aminosyrer som holder hjernen, musklene og stoffskiftet i gang. Den mangler vitamin K2, som sørger for at kalsium går til skjelettet ditt og ikke bygger seg opp i blodårene dine. Og D3-vitamin? Glem det, selv om du tror på at alger er «planter».
Men grønnsaksdisken mangler ikke sukker…
Fruktosepumpede frukter, stivelsesrike rotgrønnsaker, genmodifisert mais – alt designet for å være søtere, gi større avlinger og vare lenger.
Fruktosen i moderne frukt er direkte skadelig: den metaboliseres som alkohol i leveren og bidrar til fettlever, insulinresistens og fedme.
At helsemyndighetene anbefaler dette sukkertøyet til store og små, og hele 8 ganger om dagen, kommer med sikkerhet til å bli sett på som den reneste galskap om veldig få år.
De mangler heller ikke giftstoffer…
Lektiner, oksalater, goitrogener, fytinsyre, saponiner – en hel cocktail av planteforsvarskjemikalier som skader tarmen, blokkerer mineralopptak, forstyrrer stoffskiftet og skaper betennelser.
Planter vil ikke at du skal spise dem. De kan ikke løpe unna, så de forsvarer seg kjemisk. Men dette forteller ingen deg, for de som tjener penger på «sunn plantekost» vil at du skal tro at det er ufarlig.
Og det verste? Folk har blitt så indoktrinert at de tror de må ha dette. At de mangler noe om de ikke får i seg grønnsaker.
Sannheten er tvert imot at plantemat mangler nesten alt det du faktisk trenger.
Hva med livsnødvendige fettsyrer?
Grønnsaksdisken er ikke bare full av sukker og tom for næring – den er også ribbet for de essensielle fettsyrene kroppen din MÅ ha. Der er ingen DHA. Ingen EPA. Ingen AA eller DPA. Ingen konjugert linolsyre (CLA).
Men hva har de i stedet, som du skal bygge alle cellene dine, og de to tredelene fett hjernen din er laget av?
Kjemisk utvunnede «planteoljer», fulle av omega-6, perfekt for å mate betennelser, insulinresistens og kronisk sykdom. Og det er ikke så rart at de skaper betennelser, når vi bevitner at disse ekle, klissete oljene selvantenner av harskning!
Så hva er frukt og grønt egentlig?
Tomaten, som i dag er en av de mest populære «grønnsakene», eksisterte knapt i Europa før for 500 år siden – og da den først kom, skoldet man av skinnet og kastet frøene fordi det ble sett på som giftig.
Rosenkål var en bitter, trevlete affære frem til 90-tallet, da agronomer begynte å avle frem en søtere og mildere versjon for å få folk til å spise den.
Bananen, slik vi kjenner den, er et moderne sukkertøy med mer sukker enn Coca Cola (!) mens den opprinnelige varianten var en tørr, bitter og frøfylt belg som såvidt – om i det hele tatt – var spiselig.
At folk tror blåbær på størrelse med druer er «naturlig» er helt absurd, og generelt er grønnsaksdisken fylt med «mat» som aller mest kan sammenlignes med sukkertøy, ikke næring.
Hva er naturlig mat?
Likevel tror folk at dette er naturlig mat, mens de ser rart på et stykke rødt kjøtt – det eneste som faktisk har vært her siden tidenes morgen.
Vi er det mektigste rovdyret på planeten, enten vi liker det eller ikke, og derfra har vi spesifikke ernæringsmessige behov, sakte vokst frem gjennom millioner av år.
Ingen rar kult eller moderne idé kan endre på det. Vi ikke omskrive vår evolusjon og biologi, til å passe inn i et nymotens plantebasert narrativ, uansett hvor mye enkelte skulle ønske det, og uansett hvor høylytt propagandaen er.
Aldri noensinne har et menneskelig folk, en kultur eller en sivilisasjon bygd sin eksistens på bare grønnsaker. Derimot finnes det, og fantes det, mange ur- og stammefolk som lever utelukkende på animalsk mat.
Og vet du hva? I fattige områder redder man barn fra å bli blinde ved å gi dem ett ørlite egg i uken. Så viktig er nemlig den aller mest menneskeriktige næringen; formen vi finner i dyreriket.
Dr. Georgia Ede: Meat is Essential for Mental Health
7 Nutrients You Can’t Get from Plants
Nutrients You Can’t Get on a Plant-Based Diet
Vitamin Deficiency Risks for Vegetarians and Vegans
Dr. Georgia Ede on Nutrition and Mental Health
Health Risks of a Vegetarian Diet
Plant vs. Animal Protein: Is One Better? 5 Key Differences
Kjøtt har positiv effekt på menneskers mentale helse
Animal vs. Plant Protein — What’s the Difference?
Are Animal Proteins Better for You Than Plant Proteins?
Vegetarisk kosthold og ernæringsmessige mangler
Plant vs. Animal Protein: Which Is Better for Building Muscle, Weight Loss, and Satiety?
Drinking plant-based milk increases risk of depression
Veggies who eat fake meats are 42% more likely to get depression than people who don’t
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.