
Trenger vi vitamin C?
Mennesket er et av veldig få pattedyr som ikke produserer sine egne C-vitaminer, og derfor må få vitaminet gjennom kosten. Hvorfor ble det slik? Hvorfor valgte evolusjonen å fjerne denne funksjonen i menneskekroppen, mens nesten alle de andre dyrene valgte å beholde den?
Og ikke minst; hvor mye vitamin C trenger vi egentlig, når vi spiser ren carnivore/karnivore?
Gå til matliste og kilder nederst i artikkelen
For å finne ut av dette, må vi begynne med å se på hva vitamin C, også kalt askorbinsyre, har som oppgave i kroppen. Vi må også finne ut om måten vi lever på, forandrer på dagsbehovet. For mystisk nok får man ikke skjørbuk, eller annen sykdom, selv om man slutter helt å spise planter og frukt.
Tvert imot rapporterer folk at de føler seg friskere enn på mange år, og at de opplever å ha funnet selveste ungdomskilden.
Hva gjør vitamin C i kroppen?
Vitamin C har flere oppgaver, men kanskje ikke helt de oppgavene de fleste kommer på hvis man skulle bli spurt. Vitaminet er solgt som en mirakelkur for luftveissykdommer, og som en magisk booster for immunforsvaret, men dette er sannsynligvis ikke er sant i det hele tatt. Det har blitt tisset ut mye dyr urin i vår moderne tid!
Men noen roller er fastslått:
- Vitamin C er nødvendig for kroppen for å lage carnitin/karnitin. Forenklet trenger kroppen karnitin for å få matenergien inn i mitokondriene, slik at de kan lage den energien du kan bruke av.
- Vitamin C er nødvendig for kroppen for å lage collagen/kollagen, som er et elastisk protein som er helt nødvendig for hud, blodårer, bindevev og beinmasse.
- Vitamin C hjelper kroppen å ta opp ikke-hemjern, som er en type jern man finner i planteriket.
- Vitamin C virker som en antioksidant, ikke minst i forbindelse med kroppens oksidering av karbohydrater man har spist. At noe er en antioksidant, betyr forenklet at det kan gi fra seg et elektron til «frie radikaler», som raser rundt i kroppen og lager stressreaksjoner. Når de frie radikalene får adoptere et elektron fra for eksempel C-vitaminet, så «temmes» de.
Men er disse oppgavene av samme betydning når man spiser som en carnivore? La oss se på hver av dem.
Kroppens behov for å lage carnitin/karnitin:
På en kjøttrik diett, spiser vi store mengder karnitin. Det er altså ikke nødvendig for kroppen å lage dette, og kroppen er veldig glad for alt den slipper å gjøre selv. På carnivore faller altså vitamin C sin oppgave bort når det kommer til syntesen av karnitin. Kroppen tar i stedet den beste karnitinen den finner direkte fra maten. Dette er mye enklere, slik at kroppen kan bruke kreftene sine på morsommere ting, som musikk og sport og filosofi?
Kroppens behov for å lage collagen/kollagen
På en kjøttrik diett spiser vi også mye kollagen. Så også i dette tilfellet faller vitamin C sin oppgave bort, dersom vi får i oss nok direkte.
Men det er klart; vi må spise «hele» dyret, for å få i oss alle byggesteinene, ikke bare den magreste indrefileten og det hviteste kyllingbrystet. For kollagen kan det bety å sprøsteke skinn, kanskje fra fisk og kylling, men også å koke ut gode supper i timevis fra suppebein og oksehaler, og alt du måtte komme på som kan kokes grundig ut, fordi det ikke blir en saftig biff.
Geleen du ser disser rundt kjøttet når alt har kjølnet? Det er gelatin. Gelatin ER kollagen. Voìla!
Kroppens behov for å ta opp ikke-hemjern
Når man som carnivore får i seg alt man trenger av hemjern, som er jernet vi finner i dyreriket, så trenger vi ikke lenger at C-vitamin hjelper oss å absorbere en «feil» type jern som i utgangspunktet er lite tilgjengelig for menneskedyret. Vi kan bruke det i en sultkatastrofe, og det er veldig kult, men til hverdags er det best å bare få den skikkelige varianten direkte.
For oss som carnivorer, er det altså helt unyttig med ekstra C-vitaminer til denne prosessen, siden vi allerede spiser den versjonen kroppen vil ha; hemjern.
Og siden hemjernet er det som gjør kjøttet rødt, kan du automatisk tenke at jo rødere kjøttet er, jo mer jern. Du ser det samme med dyprød hvalbiff, og med tunfisk.
Vitamin C som antioksidant
Vitamin C blir fremhevet som såkalt antioksidant når man snakker om nedbrytningen av karbohydrater/ glukose, men har ingen egentlig direkte betydning i seg selv. Prosessene går som de skal, helt uavhengig av Vitamin C sin tilstedeværelse.
For vitamin C er mer som lærerinnen som prøver å roe klassen mens alt dette foregår. Elevene er de «frie radikalene» som løper vilt rundt når sukker brytes ned; molekyler som rett og slett mangler et elektron, og flyr rundt uten mål og mening.
Her har C-vitamin blitt fremhevet, fordi det kan avgi et elektron til frie radikaler uten å gjøre skade. Derfor er det en «antioksidant» – det bremser oksidering.
Så når man senker, og i vårt tilfelle fjerner, karbohydratene man spiser, resulterer det uten unntak i at inflammasjonen og oksideringen i kroppen senkes betraktelig. Du har da ikke lenger den ovennevnte «urolige skoleklassen, med alle de støyende elevene» som du må få skikk på.
Det betyr nødvendigvis at man trenger mindre hjelp også, til å slukke alle disse brannene mange går rundt med i kroppen. Man trenger mindre antioksidanter, mindre dop til de støyende elevene.
Så også her mister vitamin C utrolig nok sin rolle og nødvendighet på en ren kjøttdiett. En rolle vi lett ser den potensielle viktigheten av, i et kosthold med mye fabrikkmat og sukker der inflammasjonen er høy.
Men også vitamin E er en veldig potent antioksidant, så i seg selv er ikke «antioksidant» et spørmål der vitamin C er det eneste svaret.
Så må man, som enda færre er oppmerksomme på, passe på så man ikke senker oksidasjonen for lavt. Vi trenger nemlig oksidasjon for tilheling og energiproduksjon.
Mennesket har i tillegg høye nivåer av urinsyre/ uric acid i blodet. Selv om det kan høres rart ut, er denne syren sin rolle som antioksidant viktig for oss. Det er ikke slik at man får urinsyregikt av urinsyre, men akkurat dette skal vi lenke til en annen artikkel når den foreligger.
En hypotese er at når vi forlot den gamle versjonen hvor vi produserte C-vitaminer innabords, så overtok urinsyre noen av rollene vitamin C hadde i temming av inflammasjonstilstander.
Så hva skjedde? Var det gjennom den nesten tre millioner år lange istiden vi sluttet å produsere askorbinsyre, fordi vi fikk alt vi trenger i fiks ferdig form, gjennom en diett rik på kjøtt og fisk?
Fare for overdosering/ forgiftning med vitamin C
Som med det aller meste annet, skal man ikke ha for lite og man skal ikke ha for mye, men den gylne middelvei. For vitamin C kan en overdosering bety at man får løs mage, som er uskyldig nok. Men i verre tilfeller kan man få overdose av det som kalles oksalater, noe som kan resultere i nyrestein, og i smertefulle ledd dersom krystaller av oksalater kjører seg fast der. En egen artikkel om dette vil også finnes snart.
Mat fra dyreriket med vitamin C
De fleste tror at det ikke finnes vitamin C i det hele tatt i kjøtt og fisk. Dette er helt feil. Selv om vi skulle glemme alt vi snakket om ovennevnt om hvorfor vi ikke trenger like mye vitamin C som vi tror, så kan du lett få i deg rikelig av dette vitaminet med helt vanlig mat fra dyreriket.
Denne maten er også ekstremt rik på andre vitaminer og mineraler, og inneholder ingenting som er usunt – som for eksempel store mengder sukker og tilsetningsstoffer, som du vil finne i appelsinjuice. Bare husk å ikke varme maten for mye, for da forsvinner vitamin C, enten maten er fra dyreriket eller planteriket.
Så her kommer en liste over mat som kan hjelpe deg med å nå «dagsbehovet», dersom du fremdeles ønsker å ligge innenfor de moderne anbefalingene. Prosenten her, er andel oppfyllelse av «målet» 100 gram mat vil gi deg på et ordinært moderne kosthold. Husk du trenger vesentlig mindre når du ikke spiser fabrikkmat.
1. Innmat
- Okselever – 27 mg (45%)
- Lammelever – 28 mg (47%)
- Svinelever – 20 mg (33%)
- Kyllinglever – 15 mg (25%)
2. Rogn/fiskeegg
- Torskerogn – 50 mg (83%)
- Lakserogn – 60 mg (100%)
- Ørretrogn – 50 mg (83%)
3. Kjøtt (muskler)
- Okse – 1-3 mg (2%)
- Svin – 1-2 mg (2%)
- Kylling – 0.5-1 mg (1%)
Kilder:
Scurvy is largely due to impaired collagen synthesis
and disordered connective tissue
Do You Need Vitamin C on a Carnivore Diet? – Dr. Kiltz
Wild Food Sources Of Vitamin C
Do You Need Vitamin C on the Carnivore Diet? – Nutrition With Judy
Vitamin C On The Carnivore Diet Dr. Ken Berry
Scurvy – Not just a pirate’s disease
10 YEAR VETERAN Talks Cholesterol and Vitamin C on the Carnivore Diet: Her 10+ year experience
Can a carnivore diet provide all essential nutrients?
Amber O’Hearn Twitter thread on Vitamin-C and Carnivore
Vitamin C controversy – Amber and Paul discusses
Collagen Deficiency Signs, Causes and How to Treat It
Skjørbuk – Store Norske Leksikon
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.