
Ekte mat har én ingrediens
Hvordan har matindustrien ødelagt folks forståelse av mat?
Mat var en gang enkelt. Folk spiste det som var tilgjengelig i naturen; kjøtt, fisk, egg, melk, smør, talg. Mat som var ferdig når vi fant den.
Men så kom industrien, og ikke minst kapitalismen, som i sin natur handler om å tjene mest mulig på alt som kan selges mest mulig av.
Og med den kom også en tsunami av manipulasjon, markedsføring og løgn, og «forskning» som er kjøpt og betalt propaganda mer enn reell vitenskap.
Ultraprosessert fabrikkmat har blitt normalen. Folk flest tror de spiser sunt når de velger «økologisk granola», «plantebasert burger» eller «beriket soyamelk». De spiser «mellombar» og øser innpå med frukter som består praktisk talt av bare sukker.
Blåbær på størrelse med druer!
Hvordan ser vi ikke hva som har skjedd? At vi er blitt fratatt ekte mat, og i stedet får en kjemisk cocktail maskert som ernæring.
Noe som trenger en lang ingrediensliste er ikke mat – det er en fabrikkprodusert illusjon, veldig ofte skapt helt spesifikt for å trigge belønningssystemene dine, og avhengigheten din.
Det er forsket frem med profesjonelle testsmakere, sånn at tar du én bit, så klarer du ikke å la være å spise hele posen.
Det er faktisk ikke din feil. Det er gjort helt med vilje, med kynisk presisjon, med kikkertsiktet rettet rett mot deg. Det alene burde være grunn for å nekte å gi dem mer penger ut av lommen din, og finne andre og bedre veier.
Til og med det aller meste i grønnsaksdisken er utrolig nok moderne, manipulerte kultutplanter! Visste du at rosenkålen var en ganske utyggelig, bitter knort helt til den ble manipulert til å bli mildere og mykere og søtere på 1990-tallet?
Og visste du at tomaten ikke var mat i det hele tatt før tidligst for 500 år siden? Først ment som bare til pynt, men etter hvert en sur liten frukt man skoldet skinnet av, og fjernet frøene fra?
Hvor mye vet du egentlig om maten vår? Om grønnsakene våre? Om det flere millioner år gamle menneskedyret gjennom en nesten 3 millioner år lang istid?
Hva er ekte mat?
Ekte mat er som vi alle kan forstå noe du kan finne i naturen, og spise uten å måtte gå gjennom en industriell produksjonsprosess, med noe lagt til eller trukket fra. Det er enkelt, næringsrikt og uforfalsket.
Ingenting er tatt ut, og ingenting er lagt til, det er som naturen skapte det.
Her skiller vi selvsagt om det er litt tilsatt salt, som er en veldig vanlig og meget god konserveringsmetode. Kanskje også vann, men dette er vel også juks, er det ikke? At du skal betale full kjøttpris for tilsatt vann?
Kjøtt: Storfekjøtt, svin, lam, fugl og vilt – hele dyret, inkludert innmat og fett. Her kan det vel ikke være mye tvil? Eller vent; hvor er det helt rene kjøttet? Hvorfor er det nesten alltid marinert, hvorfor er det glasert i sukker og krydder? Hvorfor alle disse E-stoffene og ukjente ingrediensene, i noe som liksom er «kjøtt»? Hva skjer i kroppen din hvis kjøttet er badet i sukker og konsentrerte plenteekstrakter, og disse tingene vi ikke vet navnet på? Vet du?
Fisk og sjømat: Villfanget fisk, skalldyr, rogn, lever – ikke fabrikklaks, og fabrikkmakrell. Visste du at fabrikklaksen er gusjehvit (yuck!), til de gir den fargestoffer for å lure deg til å tro den er sunn og fin og naturlig og deilig? Og at den eter pellets av 70% skit og oppsop fra planteriket, som giftige fabrikkoljer som raps- og solsikkeoljer, enda den er en stolt kjøtteter ute i det fri? Og at oppdretterne utrolig nok lurer på hvorfor den etter hvert faller hva hverandre? Er dette et dyr som tilsynelatende nærmest «råtner» og faller fra hverandre i levende live? Har vi en bedre beskrivelse? En trøst? I tillegg til at disse fiskefabrikkkene dreper fjordene våre, og det ekte livet. Ikke støtt disse grusomhetene ved å spise denne frankenfisken.
Egg: Ekte egg fra høner som spiser ekte mat, som gjør plommen naturlig dypgul – ikke egg hvor høna spiser skit, men får tilsatt fargestoffer så den ikke er gusjehvit og ekkel, og «tilsatt omega-3» fordi de går innendørs hele sitt liv.
Norwegian Carnivory har selv vært i dialog med Prior om praksisen med kunstig gulfarge, så dette er et veldig trist faktum også i Norge. Det er ikke mye som tyder på at norsk mat er noen hellig figur i dette marerittet.
Meieriprodukter: Gjerne rå melk hvis du får tak i, men i det minste fullfett melk som fremdeles har all næringen og ikke bare sukker.
Melk uten fett er hva man ga grisen sin for å gjøre den feit, visste du det?
Og ekte smør, kanskje ghee – ikke fabrikkens ultrapasteuriserte plastversjon, som liksom skal bidra til å bygge alle cellene våre.
Naturlige fettkilder: Talg, smult, spekk – ekte energi, og med masse næring, helt uten kjemisk manipulasjon.
Vil du ha celler bygget av ekte mat, eller av fabrikkmat?
Hva fabrikkmat gjør med oss
Når vi spiser det kroppen ikke er skapt for, oppstår alle våre moderne sykdommer. Livsstilssykdommer, kaller de det, mens det aller mest er matsykdommer.
Det er alvorlig mangel på næring, det er regelrett forgiftning, og det er manglende energi til hjernen og alle cellene våre, den verst tenkelige treenigheten – anbefalt av helsemyndighetene.
Kroniske sykdommer har eksplodert parallelt med inntoget av fabrikkmat. Hvorfor? Fordi industrien har tuklet med maten, fjernet naturlig næring og erstattet den med kjemikalier, vegetabilske oljer og sukker.
Insulinresistens: Kronisk forhøyet blodsukker skaper hormonelle katastrofer og legger grunnlaget for diabetes, fedme og energikriser.
Betennelse og autoimmun sykdom: Industriprodukter med frøoljer og tilsetningsstoffer driver kroppen inn i konstant forsvarsmodus.
Fedme og hormonforstyrrelser: Manipulert «mat» tukler med metthetssignaler, øker østrogennivåer og gjør folk fete og syke.
Mental helse i fritt fall: Hjernen trenger ekte fett og masse kolesterol, men mates i stedet med planteoljer og sukker – resultatet er depresjon, angst og mental tåke, og det som verre er.
Matindustrien tjener trillioner på å selge sykdom, og legemiddelindustrien, som er den samme gjengen, står klar med piller for å «fikse» problemet.
Det er en ond sirkel der dú er produktet.
Hvordan komme ut av den nedadgående helsespiralen
Løsningen er brutal i sin enkelhet: Slutt å spise søppel. Gå tilbake til det kroppen er laget for. Null frøoljer, null sukker, null prosessert gift. Kun ekte mat.
Kutt ut alle «helseprodukter» fra butikken – Alt som krever en markedsføringskampanje er ikke mat.
Fjern fabrikkmat – Om det har en ingrediensliste, trenger du det sannsynligvis ikke.
Spis animalsk – Kjøtt, sjømat, egg, smør, talg. Det kroppen din er skapt for.
Ignorer propagandaen – Ernæringsindustrien er ikke din venn. De har solgt deg løgner i flere tiår.
Gjenoppdag ekte helse – Når kroppen får ekte næring, helbreder den seg selv.
Propagandaen: Hvordan de holder deg syk og avhengig
Matindustrien vet at de selger gift. Derfor pøser de ut propaganda for å holde folk fanget i systemet.
Rødt kjøtt er farlig! – En løgn uten vitenskapelig grunnlag, men effektiv for å skyve folk over på plantebasert skrot. Rødt kjøtt er visst årsaken til alt vondt, enda alle naturlige karnivorer på jordkloden lever i beste velgående på den sunneste og rikeste maten vi har tilgjengelig.
Vegetabilske oljer er sunne! – Frøoljer er beviselig ren gift for kroppen, men billige å produsere og en gullgruve for industrien. Disse puttes i nesten alt du kan finne av fabrikkmat, og du må være nøye på å lese ingredienslisten, for de putter dem i de utroligste produkter du aldri ville trodd. Hvorfor skal det for eksempel være solsikkeolje i iskrem?
Kjøttfri mandag redder planeten! – En grønnvasket strategi for å selge mer prosessert plantebasert ræl. Dette er oppfunnet på kapitalismens styrerom, og har ingen rot i noen som helst virkelighet eller forskning.
Berikede produkter gir deg alle næringsstoffene du trenger! – Hva annet enn en total innrømmelse av at den «maten» de selger er blottet for ekte næring? Beriket? Hvorfor ikke bare helt enkelt spise ekte mat, så trenger vi ingen «berikelse»?
Og det er ikke bare sånn at de lyver til oss. De jobber også intenst for å gjemme vekk sannheten, og å eie hva vi har tilgjengelig som informasjon.
How to put on weight pigs and humans alike: skim milk!
Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review
Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes
What doctors wish patients knew about ultraprocessed foods
Ultra-Processed Foods: Are They Bad for You?
Ultra-processed foods? Just say no
Ultra-processed foods: how bad are they for your health?
Health Effects of Various Edible Vegetable Oil: An Umbrella Review
How Farmers Turn Their Salmon Pink
What does «color added» mean on a label for salmon at the grocery store?
Understanding the Colorants in Chicken Egg Yolks
How to Change the Color of an Egg Yolk
The truth about egg yolk color
How Industrial Seed Oils Are Making Us Sick
8 Toxic Seed Oils and What to Know
Are Seed Oils Toxic? The Latest Research Suggests Yes
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.