
Overdose av antioksidanter?
Er det mulig å få for mye av noe som er så hypet som antioksidanter? Vi spiser pakkevis av genmanipulerte blåbær, store som druer, og vi øser på med vitamin C.
Men kan det bli for mye, til og med av antioksidanter? Da må vi se nærmere på hva oksidering er, hvilken rolle prosessen har i kroppen, og på hva antioksidanter egentlig gjør.
Hvis vi tar vekk prefikset «anti-» sitter vi igjen med en oksidant, som er en kjemisk forbindelse som lett opptar elektroner, og dermed oksiderer. Denne prosessen er svært viktig i mange funksjoner i kroppen, og det er veldig viktig å ikke få oksideringen så lav, at disse prosessene forstyrres. Du vil finne en liste over selve prosessene til slutt i artikkelen.
Så hva kan skje ved for lite oksidasjon i kroppen?
- Uten tilstrekkelig oksidasjon, synker produksjonen av energi (ATP), noe som fører til tretthet, muskelsvakhet, og svekket organfunksjon. Husk at hjernen også er et organ i denne sammenhengen.
- Manglende oksidative utbrudd i immuncellene reduserer også evnen til å bekjempe infeksjoner, noe som fører til økt sårbarhet for sykdommer og infeksjoner.
- Ineffektiv oksidativ metabolisme/nedbrytning av giftstoffer i leveren, fører til opphopning av skadelige stoffer i kroppen.
- Begrensninger i den cellulære kommunikasjonen, såkalt oksidativ metabolisme, kan hindre cellenes respons på miljøendringer og stress, noe som påvirker kroppens balanse (homeostase).
- Utilstrekkelig oksidasjon svekker immun- og reparasjonsprosesser, noe som fører til forsinket sårtilheling og vedvarende (kronisk) lavgradig betennelse.
- Nedbrytningen av fettsyrer er avhengig av oksidasjon, og mangel kan bidra til tilstander som fettlever, fedme og insulinresistens.
- Uten tilstrekkelig oksidasjon kan ikke vev tilpasse seg eller komme seg fra oksygenmangel, noe som øker risikoen for manglende blodtilførsel (iskemi) og dertil skade på vev og organer.
- Utilstrekkelig oksidativ metabolisme i hjernen kan bidra til nevrodegenerative lidelser, siden nevroner er svært avhengige av energi fra oksidative prosesser.
Selv om overdreven oksidasjon (oksidativt stress) kan føre til skade, kan mangel på oksidasjon være like skadelig. Det kan forstyrre viktige funksjoner og gjøre kroppen sårbar for en rekke problemer. Nøkkelen ligger i å opprettholde en balanse, der fordelaktig oksidasjon skjer uten å tippe over i skadelig overskudd.
Forskning viser at høye doser av antioksidanttilskudd kan ha negative effekter. For eksempel er overdrevent inntak av beta-karoten knyttet til økt risiko for lungekreft hos røykere, og høye doser vitamin E kan øke risikoen for prostatakreft. I tillegg antyder noen studier at antioksidanttilskudd kan forstyrre enkelte kreftbehandlinger ved å beskytte både friske celler og kreftceller mot oksidativ skade.
Disse funnene understreker viktigheten av forsiktighet når man vurderer antioksidanttilskudd, spesielt i høye doser. Det anses som tryggere og mer gunstig å få antioksidanter gjennom et godt kosthold.
Hvis du mistenker at du har ubalanse, kan det være nyttig å konsultere lege og eventuelt ta blodprøver for å evaluere antioksidantstatus og oksidativt stress.
Som ved alle andre tilskudd, er det godt å vite hva man trenger, før man begynner å tygge piller i blinde. Gode kilder fra mat vil alltid være å foretrekke, og på carnivoredietten skal vi for det første ha svært lite inflammasjon/betennelsestilstander i kroppen, samt at vi får i oss rikelig med naturlige antioksidanter, som for eksempel vitamin E fra blant annet egg.
Livsviktige prosesser som bruker oksidering som metode:
- Energiproduksjon på cellenivå:
Inne i celler finner vi mitokondrier, som bruker fettsyrer og glukose for å lage energi for oss. Dette skjer ved at det brukes oksygen til å oksidere disse næringsstoffene, og resultatet er såkalt ATP, som enkelt forklart er energien vår. Denne prosessen er essensiell for alle cellens funksjoner, og altså essensiell for liv. - Immunrespons:
Hvite blodceller bruker oksidasjon for å utrydde patogener, altså sykdomsfremkallende prosesser i kroppen, som for eksempel bakterier, virus, sopp. Dette kalles et oksidativt utbrudd. - Avgiftning i leveren:
I leveren (i enzymer), foregår det oksidsative reaksjoner soom bidrar til nedbrytningen/metaboliseringen av medisiner, alohol, og andre giftstoffer, slik at de kan skilles ut av kroppen. - Signaloverføring:
Kommunikasjon og genuttrykk på cellenivå, skjer ved kontrollert oksidasjon. Dette kalles redoks-signalering. - Sårheling og reparasjon av vev:
Oksidasjon spiller en viktig rolle i signalmekanismer som fremmer sårhelingen, ved celleproliferasjon (celledannelse), angiogenese (dannelse av nye blodårer), og dannelse av kollagen under sårheling. - Tilpasning til hypoksi:
Oksidasjon bidrar til at kroppen klarer å tilpasse seg lavere nivåer av oksygen i blodet, som for eksempel ved lave oksygenmengder på høye fjell. - Jernmetabolisme:
Oksidasjon av jern er avgjørende for hemoglobinfunksjon (blodets funksjoner) og oksygentransport, samt i enzymsystemer som cytokromer, et protein som er utbredt i alle organismer som bruker oksygen i forbrenningen (aerobe organismer).
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.