Myten-om-fiber

Myten om fiber

For å filleriste myten om at vi trenger fiber i kostholdet, kan vi helt enkelt gå til kjernen av de vitenskapelige påstandene som ofte blir brukt til å støtte denne troen – og bryte dem ned med fakta og forskning som enkelt slår det tradisjonelle narrativet i hodet og sier «hallo!?».

Både Dr. Paul Mason og Dr. Zoë Harcombe (og flere med dem) har utfordret den tradisjonelle oppfatningen om at fiber er såkalt essensielt for et sunt kosthold.

Dr. Paul Mason hevder at fiber ikke er nødvendig for god helse, og tvert imot kan forverre fordøyelsesproblemer som forstoppelse og oppblåsthet. Han refererer til en studie der deltakere med kronisk forstoppelse ble delt inn i grupper med høy, lav og ingen fiberinntak.

Resultatene viste at gruppen som eliminerte fiber fullstendig, opplevde en betydelig forbedring i symptomer, mens de som fortsatte med høyfiberdietter ikke ble bedre.

Han snakker gjerne om en trafikkork; at når det står skikkelig fast, så sender man neppe flere biler inn i korken for å løse problemet?

Mer under videoen…

Dr. Paul Mason – ‘From fibre to the microbiome: low carb gut health’

Dr. Zoë Harcombe påpeker at det ikke finnes et definert, vitenskapelig, daglig behov for fiber, og at mange av de påståtte helsefordelene ved fiber mye heller kan tilskrives andre næringsstoffer i fiberrike matvarer, snarere enn fiberen i seg selv. Det er jo bare «ruffage» eller som vi i Norge ville tenke «hekk og kvist», og kroppen støter det som vi alle vet ut i sin helhet.

Både på godt og vondt.

Hun fremhever videre at det er et faktum at vi ikke trenger karbohydrater, og fiber er karbohydrater, og ufordøyelige sådan. Så da tenker man umiddelbart; hvorfor i alle dager skulle vi behøve ufordøyelige karbohydrater, når vi ilkke behøver karbohydrater? Kroppen sender dem jo uten unntak rett ut igjen, ofte med stort ubehag?

Dr. Zoe Harcombe understreker også at noen studier som kobler høyt fiberinntak til bedre helse, ofte er svake observasjonsstudier som ikke kan fastslå årsakssammenhenger. Såkalte observasjonsstudier er kun ment for å få ideer, lage hypoteser, og SÅ gjøre de virkelige studiene.

Mer under videoen…

Dr. Zoë Harcombe – ‘What about fiber?’

Observasjonsstudier – er det vitenskap?

Selv om jeg går bak deg på fortauet, betyr det ikke at jeg følger etter deg, men det kan se slik ut, som en observasjon. Så banale er faktisk observasjonsstudier. Selv om du får ideen om at jeg følger etter deg, så mangler du å vise at det er tilfelle. Du har bare en idé, som på fint kalles en hypotese. Beviser denne ideen noe?

Nei. Men du kan begynne å forske på om den stemmer. Dette er et eksempel på feilslutningen post hoc ergo propter hoc – altså tanken om at fordi noe skjer etter noe annet, må det være en årsakssammenheng.

Denne feilslutningen er så typisk, fordi vi mennesker har en tendens til å søke mønstre og forklare ting i sammenheng, selv når det ikke finnes en reell kobling mellom hendelsene.

Begge disse ekspertene oppfordrer til en kritisk vurdering av fiberens rolle i kostholdet, og anbefaler at individer vurderer sine egne behov og reaksjoner på fiberinntak. De er enige om at fiber sannsynligvis er et problem, og ikke en løsning.

Myten om fiber og forstoppelse

En av de mest seiglivede mytene er at fiber er nødvendig for å forebygge forstoppelse. Men studier peker på at høyt fiberinntak faktisk kan forverre problemet.

En kjent studie publisert i World Journal of Gastroenterology viste at deltakere med kronisk idiopatisk forstoppelse fikk en betydelig forbedring i symptomene etter å ha redusert eller fjernet fiber fra kostholdet sitt.

De som fjernet all fiber opplevde fullstendig symptomfrihet, mens de som spiste høye mengder fiber opplevde forverring.

Myten om fiber og tarmflora

Det hevdes ofte at fiber er essensielt for en sunn tarmflora fordi det fungerer som «prebiotika» som nærer bakteriene i tykktarmen. Men Dr. Paul Mason peker på at tarmbakteriene ikke nødvendigvis trenger fiber for å trives.

I stedet kan animalske matvarer, som inneholder komplekse proteiner og fett, gi bakteriene nok substrater til å produsere de samme kortkjedede fettsyrene som fiber påstås å fremme. Han viser tiil at mange mennesker med IBS eller andre tarmproblemer ofte opplever bedring når de eliminerer fiber.

Myten om fiber og kolesterol

En annen myte er at fiber senker kolesterol og beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Observasjonsstudier (sukk, såkalte observasjoner igjen!), som ofte fremhever dette, klarer ikke å isolere fiber som en faktor.

Dr. Zoë Harcombe forklarer at mange av de påståtte fordelene med fiber sannsynligvis kommer fra mat som er naturlig rik på næringsstoffer, snarere enn fra fiberen selv.

Videre viser hun til forskning som indikerer at høyt kolesterolnivå ofte er feilaktig demonisert og ikke nødvendigvis trenger å senkes.

Myten om fiber og kreftforebygging

Det har vært påstått at fiber beskytter mot tykktarmskreft, men en omfattende gjennomgang fra Cochrane Collaboration konkluderte med at det ikke finnes noe bevis for at fiber har noen beskyttende effekt mot kolorektal kreft.

Tvert imot kan enkelte typer fiber fermenteres i tarmen og danne biprodukter som kan være skadelige for slimhinnen.

Historisk kontekst og menneskets biologi

Evolusjonært sett har mennesker aldri hatt behov for noen mengde fiber. Det er ikke støttet i hverken forskning eller historie.

Våre jeger-sanker-forfedre konsumerte animalsk baserte dietter med svært lite fiber i perioder på millioner av år. Menneskets fordøyelsessystem er også optimalt designet for å bryte ned animalsk protein og fett, ikke plantefibre som krever fermentering i større grad – en prosess som er mer typisk for drøvtyggere, og dyr med et cecum som er større enn menneskets ubrukelige blindtarm.

Oppsummering

Fiber-myten har blitt opprettholdt av ubrukelige observasjonsstudier, korrelasjoner og industriell interesse. Når man ser på kliniske data og evolusjonær biologi, er det ingen sterk evidens for at fiber er nødvendig, og i mange tilfeller kan det være direkte skadelig for mennesker med visse helseutfordringer.

Dette er en myte som har holdt seg fordi den er politisk korrekt og lett å promotere, men den tåler ikke et dypdykk i vitenskapen, som så mye annet i den moderne kostholdshistorien.

KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?