
Hva er egentlig Carnivore?
Carnivoredietten består av å kutte ut alt som ikke kommer fra dyreriket. Det betyr at man fjerner poteter og pasta, bønner og linser, salat og tomat – og alt annet fra planteriket.
Det betyr dermed også at man slutter helt med absolutt alt av fabrikkmat – selvsagt også søtsaker og potetgull.
Fabrikkmat er all kunstig mat som er fremstilt på en fabrikk, hvor man sauser sammen masse ingredienser for å gjøre den såkalte maten så smakfull og avhengighetsskapende man bare klarer. Mengden ekte mat inni slik fabrikkmat kan være skremmende liten, og legg spesielt merke til at den oftest inneholder mel, sukker, vegetabilske oljer og salt – næringsfattige fyllstoffer som du betaler for i dyre dommer – og blir syk av på toppen.
Dette betyr at hvis maten har en hvilken som helst liste med ingredienser, så er den allerede fabrikkmat, for ekte mat har bare én ingrediens:
Man unngår også alle kjemisk utvunnede såkalt «vegetabilske» oljer og margariner, altså fabrikkfett – også «Vita Hjertego» – fordi de alle sammen er ekstremt betennelsesfremmede og sykdomsfremmende i menneskekroppen. De er også etter mange eksperters mening en vesentlig medvirkende årsak til alle våre moderne sykdommer.
I stedet bruker man talg (fett fra drøvtyggere) eller smult (fett fra svin) eller ekte meierismør, eller kanskje ghee, som er klarnet smør – alt ekte og naturlig fett fra dyreriket.
Man unngår slik ikke bare såkalt ultraprosessert mat, men absolutt alt av fabrikkmat som er mer enn bare skåret opp eller malt eller saltet.
Noen velger likevel å beholde kaffen sin på morgenen. Andre velger å gå helt til ytterligheten å spise bare biff, salt og vann. Variantene er like mange som individene som ønsker å oppnå noe helt bestemt for seg selv. Reglene for seg, må man lage selv, med grunnprinsippene i bunn:
Spis massevis av kjøtt, fisk, skalldyr, fugl, egg og ikke minst alt det tilhørende fettet.
Noen spiser også meieriprodukter, som absolutt er et produkt fra dyreriket, men man bør være oppmerksom på både at mange reagerer på proteiner og melkesukker i melkemat. Andre igjen får et kraftig avhengighetsforhold til for eksempel oster eller tykke fløtesauser. Da kan man fort ende med å overspise.
Carnivore er et kosthold mange finner fordi de har lett i årevis etter en løsning på et vedvarende og plagsomt problem. Det som er så utrolig, er at carnivore, eller karnivore som det egentlig heter på norsk, ser ut til å hjelpe nærmest uansett hva som var problemet i utgangspunktet.
Carnivore som biologisk klassifikasjon
Carnivore er ikke bare en måte å spise på, men først og fremst en biologisk klassifikasjon. Man skiller her offisielt mellom tre kategorier:
- En carnivore/karnivore, som kun spiser andre dyr (altså en fett- og kjøtteter)
- En herbivore er noen som kun spiser plantevekster (en sau eller en veganer)
- En omnivore, som er altetende, og spiser både fra dyreriket og planteriket.
Det er tilsynelatende en vanlig misforståelse i våre dager, at carnivore bare betyr at man inkluderer kjøtt i kosten sin, som en slags motsetning til veganisme hvor man ekskluderer kjøtt.
Dette er helt feil.
Man er ikke «litt» carnivore. Man enten er, eller er ikke, og dette kostholdet baserer seg på fordelene man får når man skreller vekk alt.
Hva kan man oppnå med Carnivore?
Fordelene er tilsynelatende ganske ekstreme, og man ser reverseringer av sykdomstilstander vitenskapen ikke visste kunne skje. I hvert fall påstår vitenskapen at den ikke vet dette.
Man ser diabetes 2 forsvinne, man ser gikttilstander, muskelsykdommer og nevrologiske symptomer forsvinne eller forbedre seg kraftig. Ved å spise naturlig fett og fullverdige proteiner fra dyreriket ser man endatil at såkalt ustoppelige tilstander som Parkinsons og Alzheimers bremses, og til og med til del reverseres.
Hva kan man inkludere på carnivore?
Det er ofte spørsmål om hva man kan slippe unna med av andre fristende ting som kan puttes i munnen. Svaret er helt enkelt hva du som individ kan slippe unna med, og likevel oppleve forbedringer? Problemet er at da er man ikke lenger en carnivore, men en omnivore. Hvorvidt man da kan oppleve alle eller noen av fordelene, er veldig individuelt.
Det kommer også an på hva det er du forsøker å oppnå. Kanskje du ikke reagerer så mye på matvarer fra planteriket som andre gjør, og kan få alle fordelene du ønsker deg på en vanlig lavkarbo/ketogen diett?
Ideen med carnivore er derimot å skrelle vekk så mye som mulig av unødvendigheter og potensielt skadelige matvarer, og pøse på med næring av ekstremt høy kvalitet. Og det ser ut til at det er dette helt rene, ekstremt næringstette og giftfrie, som gir disse absurd gode resultatene.
Hvor streng må man være?
Carnivore er ikke en religion, så hvis du personlig får gode resultater mens du fortsatt drikker kaffe, så er vi jo store nok til å bestemme selv? Og kjusa deg, hvis du kan unne deg noe ekstra mens du fortsatt blir friskere. Noen kan nok også klare seg veldig bra selv om man tar en (sjelden!) godbit som en iskrem en sommerdag, eller et lite glass vin på uterestaurant. Det viktigste er hva vi gjør de andre 99% av dagene våre.
Fallgruven er likevel å miste potensielle fordeler. Gjøre masse arbeid, og ikke føle seg bedre i det hele tatt.
Dette er nok en limbo mange havner i.
Men som alltid så skal livet først og fremst nytes, så det er sikkert alltid bra med en balansegang mellom å skjerpe seg, og å kose seg. Det er veldig liten vits å leve kjempelenge hvis hver eneste dag er en kamp om å ta seg sammen, og slite seg gjennom livet mens man skriver kostholdsdagbok.
En ny måte å tenke på mat
Mat har nærmest blitt det moderne menneskets eneste hobby. Vi møtes knapt lenger for annet enn å spise og drikke. Dette kan være en syklus verdt å filleriste når man begynner med carnivoredietten. Finne på andre ting, som å gå tur, spille biljard, darts, ta en tur i badstu, spille badminton – listen over alt vi kan finne på sammen som ikke inneholder mat og drikke er egentlig kjempelang. Så kan man fint gå hjem hver til sitt, og spise sin egen mat.
Rent anekdotisk kan det fremstå som om det enkleste og mest vellykkede i lengden er å klare å glemme gamle funksjoner mat hadde, og tenke på det som ernæring, ikke kos eller en sosial greie. Hypnotisere oss selv til at vi er gamle jegere som ikke spiser annet enn ekte mat.
På en restaurant med venner går det fint an å spise seg mett hjemme, og forklare hvor hypersensitiv man er, og at man jobber med helsen for tiden, mens man drikker et glass sprudlevann. Alle vil forstå det, og kanskje la seg både imponere og inspirere, fordi man samtidig ser dine enorme forbedringer.
Hvilken mat spiser man på carnivoredietten?
På carnivore spiser man som sagt kjøtt, fisk, fugl, egg, og meieriprodukter, men ingenting annet enn det. Det vi utelukker, er alt dette vi tradisjonelt kaller for «tilbehøret» .
For det første er dette ekte mat, og ikke fabrikkmat. Pølser er for eksempel ikke carnivore, de er fabrikkmat med masse rart tilsatt litt kjøtt. Leverpostei har også masse rart i seg. Det er viktig å lese en eventuell ingrediensliste, for ideellt sett har ekte mat bare én ingrediens, og så blander man selv sammen enkeltingredienser til noe godt.
Carnivore er helt ren, enkel mat.
Planter og frukter er også hypermoderne kulturplanter som ikke fantes for bare et øyeblikk siden. Av alt du finner på butikken er det bare kjøtt, fisk, fugl, egg og melk som har fulgt oss gjennom evolusjonen. Tomaten er for eksempel bare rundt 500 år gammel, og var mest til pynt, før man skoldet av skinnet, og tok ut frøene før man spiste den. Rosenkålen var en tverr og sur knort helt til den ble modifisert på 90-tallet til å bli mykere og søtere.
Slik er altså carnivoredietten det nærmeste vi kommer ekte menneskemat slik den bokstavelig talt skapte oss. Og her finner vi nok hemmeligheten bak dens fantastiske virkninger på oss.
Er ikke carnivore veldig kjedelig?
Man kan få spørsmål om det ikke er kjedelig i lengden? Nei, det kjedelige er å ha vondt. Være syk. Være tjukk. Våkne hver dag og ikke like livet sitt, ikke like seg selv.
Såkalt kjedelig mat for å fikse alt dette? Våkne om morgenen med masse krefter og entusiasme, og se seg i speilet at man er yngre enn i går? Ja takk!
Men tilsynelatende «kjedelig» eller ei, så finnes det veldig mange varianter innenfor carnivore. Utgangspunktet er at mennesket naturlig nyttegjorde seg av alt et dyr ga oss.
For vi som kommer hit har også som sagt en litt skjør helse fra før, enten det er overvekt, nevropati, muskelsykdom, skjelettsykdom, tarmproblemer, psykiatrisk problematikk…
Er det ikke helt utrolig at folk rapporterer forbedring av absolutt alt? Tja, kanskje det ikke er så utrolig rart. Det er jo bare ekte mat, endelig hel og ren og ekte mat.
Kanskje dét helt enkelt var trikset hele tiden.
Tilpasninger innenfor carnivore
Innenfor carnivore finnes flere tilpasninger, av ulike grunner.
Det er vanlig å kutte ut for eksempel egg eller melk eller oster eller spekemat, fordi man personlig ikke føler seg bra av det. Da er ikke rådet mer komplisert enn å unngå de mest kjente problemvarene en stund, og så prøve seg frem.
Noen unngår kanskje fermenterte (lagrede/modnede) kjøttvarer fordi man har en reaksjon på histaminer i disse varene. Andre igjen unngår kanskje kylling, fordi de utrolig men sant reagerer på fôret kyllingen har spist.
Carnivore er altså en måte å spise på som hver enkelt tilpasser til seg selv. Variablene oppstår ut fra både hva man personlig liker å putte i munnen, men også hva man tåler og ikke, og hvilke eventuelle sykdommer og plager man har lyst å avhjelpe.
Ytterligheter innenfor carnivore
Det er som sagt veldig vanlig å finne denne måten å spise på nettopp fordi man prøver å finne løsninger på noe man stever med. Da kan det hende man ikke kan inkludere hele bredden av produkter som finnes i dyreriket – i hvert fall ikke mens man heles.
For noen kan det bety en periode med en «Lion Diet«, som er bare biff og salt, helst stekt i talg, som er oksens eget fett. I ytterste fall ender noen få med å finne sin aller beste helse ved å forbli på en så streng diett som det, men dette er mindre vanlig.
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.