Ancel-keys-og-den-store-kostholdsbloffen

Den store kostholdsbløffen

Menneskedyret har aldri vært feitere, sykere og svakere enn i dag, og det blir bare verre for hvert eneste år. Jo flere «ernæringseksperter» vi får, jo flere grønnsaker vi stapper i oss, jo flere sykler og tredemøller vi kjøper, jo mer pulver og superfoods vi kaster bort penger på, jo verre blir det.

Vi spiser faktisk mindre kjøtt enn noensinne. Vi har aldri trent mer, telt flere kalorier, eller slukt flere piller, fulgt flere «eksperter» på sosiale medier, eller debatter i dagspressen.

Likevel synker levealderen, og sykdomsstatistikken skyter i været, og det er nesten som om vi bare dør sakte, konstant forvitrer, i stedet for å virkelig leve alle de sterke gode årene et menneskeliv skal inneholde, helt til vi er ordentlig gamle, og naturlig «trøtt av dage».

Hvordan kunne det gå så galt med dette stolte, vakre menneskedyret, med sine brede skuldre og smale midje, som kunne løpe en hjort ihjel?

Vi må tilbake til Ancel Keys’ Minnesota Starvation Experiment fra 1944-45, som er en av de aller mest beryktede ernæringsstudiene i moderne tid.

Studien avslørte hvordan menneskedyret kan holdes i en tilstand av konstant sult, svakhet og mental nød ved å frata oss næringsrik mat – noe det siste hundreårets Big Food og Big Pharma later til å ha perfeksjonert, ved å finne massevis av måter å gjøre oss redd for kjøtt og fett og alt som kan gjøre oss mett og ernært, og i stedet øse over oss massevis av næringstomme smaksbomber, som vi stapper i oss enten vi vil eller ikke.

Alle har jo lyst å være slanke og friske, så hvorfor eter vi hele tiden? Hvorfor eter vi oss tjukke, mens vi drømmer om å være slanke?

Dette er IKKE vår feil. Vi er ikke late og ubrukelige med manglende viljestyrke – dette er et utspekulert design, finpusset over mange tiår, og vi er rundlurt.

Minnesota-eksperimentet – Et design for lidelse

Eksperimentet ble gjennomført under andre verdenskrig og hadde som mål å studere effekten av sult og hvordan man kunne rehabilitere underernærte mennesker. 36 friske, unge menn deltok frivillig og ble utsatt for halvsult over en periode på seks måneder. De fikk kun rundt 1 500 kalorier per dag, hovedsakelig fra brød, poteter, kål, rotfrukter og magre supper – en diett nærmest identisk med det moderne anbefalte plantebaserte kostholdet.

Resultatene var katastrofale:

  • Alvorlig vekttap og muskeltap – ikke bare fett, men livsviktig muskelmasse forsvant.
  • Ekstrem sultfølelse – deltakerne ble besatte av mat, drømte om mat, snakket kun om mat.
  • Mentale lidelser – de utviklet angst, depresjon, irritabilitet og sosial tilbaketrekning.
  • Metabolske ødeleggelser – hvilemetabolismen deres krasjet, kroppen gikk i full overlevelsesmodus.
  • Nedsatt testosteron og libido – de ble aseksuelle og mistet all vitalitet.

En studie i hvordan man holder folk syke og avhengige

Så hvis noen lurer på hvorfor folk i dag går rundt sultne, slitne og kronisk syke, så er det bare å se på Minnesota-eksperimentet. Studien beviser at høyt karbohydratinntak og lavt fettinntak fører til fysisk og psykisk kollaps – og likevel er dette oppskriften som moderne kostholdsanbefalinger bygger på.

Men det er her det blir virkelig interessant: Ancel Keys brukte denne studien til å forstå hvordan man kunne manipulere menneskedyrets fysiologi og psykologi.

Han visste nå at et magert, stivelsesbasert kosthold ikke bare gjorde folk svake og passive, men også besatte av mat, noe som gjorde dem til perfekte kunder for matindustrien og senere farmasøytisk industri.

Den store løgnen – Hvordan Keys skapte det moderne kostholdet

Etter Minnesota-studien burde alle ha forstått at fett og animalske produkter er livsnødvendige. I stedet gikk Keys rett videre med sin massive bløff om mettet fett og kolesterol, og solgte idéen om at naturlige animalske produkter var farlige.

Keys lanserte en berømt graf i 1953, som angivelig viste en sterk sammenheng mellom fettinntak og dødsfall av hjerte- og karsykdom. Problemet? Han hadde data fra 22 land, men valgte bare å snakke om 6 – altså et mindretall av dem, som passet hypotesen hans. Hadde han inkludert flere, ville sammenhengen mellom fett og hjertesykdom forsvunnet.

I hans senere infamøse Seven Countries Study videreførte han dette trikset. Han valgte spesifikke land der folk spiste mindre mettet fett og hadde lavere forekomst av hjertesykdom, samtidig som han utelot land som viste det motsatte. For eksempel:

  • Finland og USA, med høyt fettinntak og mye hjerteproblemer, fikk plass – fordi de støttet narrativet hans.
  • Frankrike og Tyskland, som spiste mye mettet fett, men hadde lite hjerteproblemer, ble ignorert.
  • Nederland og Sverige, med høyt fettinntak og lav hjertesykdom, ble heller ikke inkludert.

Hellas under fasten – enda et manipulasjonsgrep

Da Keys besøkte Hellas for å samle data, ankom han utrolig nok under den ortodokse fasten – en periode der store deler av befolkningen midlertidig unngår kjøtt og meieriprodukter. Dette gjorde at fettinntaket i Hellas så lavere ut enn det egentlig var, og han brukte disse tallene til å styrke hypotesen sin.

Men etter fasten spiste grekerne igjen store mengder animalsk mat – noe som aldri ble inkludert i analysen. Dette var enten en grov metodisk feil, eller en bevisst manipulering for å støtte narrativet om at lavt fettinntak førte til mindre hjertesykdom.

Hva tror du?

Hvordan Eisenhowers infarkt hjalp kostholdsbløffen

President Eisenhowers berømte hjerteinfarkt i 1955 var en gavepakke til Ancel Keys, og kostholdsbløffen han drev og lappet sammen. Før dette var hjertesykdom relativt sjelden omtalt, men da den amerikanske presidenten selv ble rammet, ble det plutselig en nasjonal krise.

Dette ga Keys en perfekt plattform for å selge sin diett-hjerte-hypotese, og han visste å utnytte situasjonen til fulle.

Etter hjerteinfarktet ble Eisenhower underlagt et kostholdseksperiment der han kuttet ned på smør, egg og rødt kjøtt, og i stedet spiste magert kjøtt, margarin og vegetabilske oljer – akkurat det Keys anbefalte. Likevel fikk Eisenhower ytterligere seks hjerteinfarkt før han døde i 1969.

Men i stedet for å erkjenne at det fettfattige kostholdet feilet, ble det brukt som et bevis på at folk måtte kutte enda mer i mettet fett, og befolkningen lyttet og nikket. Hjertesykdom, som tidligere var nærmest ukjent, rammet nemlig ikke bare presidenten, men stadig flere voksne menn.

I denne perioden fikk Keys også innpass i American Heart Association (AHA), som tidligere hadde vært skeptisk til hans ideer. Men etter at AHA begynte å motta store donasjoner fra matvareindustrien (spesielt fra selskaper som produserte vegetabilske oljer), endret de plutselig standpunkt og begynte å promotere lavfettkostholdet som løsningen på hjerte- og karsykdommer.

Det perfekte tidspunktet for en kostholdsrevolusjon

Eisenhowers infarkt utløste panikk i befolkningen, og den amerikanske regjeringen var desperat etter en løsning. Ancel Keys sto klar med sin enkle forklaring; mettede fettsyrer tetter årene, og folk må bytte ut smør og kjøtt med korn, frukt og vegetabilske oljer.

Dette ble raskt omfavnet som offisiell politikk, og dermed var veien banet for den store lavfettsvindelen.

Et avgjørende øyeblikk i ernæringshistorien

Hadde Eisenhower aldri fått hjerteinfarkt – eller hvis noen hadde påpekt at kostholdet hans faktisk ikke fungerte – kunne historien kanskje sett annerledes ut. Men i stedet ble infarktet og den store angsten som spredte seg i befolkningen brukt til å sementere en teori som aldri var bevist, og som uten tvil har ført oss til feilslåtte kostholdsråd, og en epidemi av metabolsk sykdom.

Konsekvensen: Verdens største ernæringsbløff

Ved å manipulere data og ignorere motstridende bevis, skapte Keys dermed grunnlaget for den moderne fettfrykten.

Dette førte til:

  • Demonisering av naturlig animalsk fett, og av kjøtt.
  • Fremveksten av kjemisk utvunnede vegetabilske oljer og margariner.
  • Industrialisering av «hjertevennlig» fabrikkmat med eviglange ingredienslister.
  • En helsekatastrofe med økt fedme, evig sult, diabetes, kreft og hjerteproblemer.

Seven Countries Study er i dag gjennomskuet som en ernæringsmessig svindel, men skaden var allerede gjort. Helsemyndigheter verden over svelget bløffen, og står hardnakket ved den den dag i dag.

Fra eksperiment til moderne slaveri

Minnesota Starvation Experiment viste at et menneske uten nok fett og protein går i mental og fysisk oppløsning. Dette ble imidlertid ikke brukt til å hjelpe folk – det ble altså brukt til å skape et samfunn av sultne, syke og avhengige forbrukere. Den moderne verden er simpelthen et Minnesota-eksperiment i fullskala.

Behandlingen? Spis deg mett på kjøtt og fett.

Minnesota Starvation Experiment

The Starvation Experiment

Remembering Ancel Keys and the Minnesota Experiment

The Lipid–Heart Hypothesis and the Keys Equation Defined the …

Minnesota Starvation Experiment – Wikipedia

Ancel Keys’ Cholesterol Con, Part 1 – CrossFit

The psychology of hunger – American Psychological Association

Legacy of Nutritionist Ancel Keys – Mayo Clinic Proceedings

THE MINNESOTA STARVATION STUDY – SAGE Publishing

Ancel Keys’ Cholesterol Con, Part 2 – CrossFit

The Minnesota Semi-Starvation Experiment: What It Teaches Us …

The Effects of Starvation – InsideOut Institute

Keys, cholesterol and rabbits – Zoe Harcombe

Lipid hypothesis – Wikipedia

FLERE KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?