
Sydney Diet Heart Study
Sydney Diet Heart Study (SDHS) er en studie på fett og kolesterol, som ble hysjet ned fordi den viste at dødeligheten økte når man byttet ut mettet fett med flerumettet fett.
Studien ble utført mellom 1966 og 1973, men har i nyere tid har fått betydelig oppmerksomhet for sine uventede funn, og for hvordan resultatene opprinnelig ble presentert. Hele 40 år tok det, før alle funn ble gjort tilgjengelig.
Sydney-studien var en randomisert kontrollert studie, med mål om å undersøke effekten av å erstatte mettet fett med flerumettet fett fra linolsyre (omega-6) på hjertesykdom og dødelighet.
Randomiserte kontrollerte studier reknes for å være av høy kvalitet, i motsetning til svake observasjonsstudier, og selvrapportering, som ernæringsforskningen har druknet i gjennom de siste 50 årene.
Bakgrunn og metode
Studien inkluderte 458 menn i alderen 30–59 år som enten hadde hatt koronare hendelser eller var i høyrisikogruppen for hjertesykdom. Deltakerne ble tilfeldig delt i to grupper:
- Intervensjonsgruppen: De fikk råd om å redusere inntaket av mettet fett (fra smør, animalsk fett og helmelk) og erstatte det med flerumettet fett fra saflorolje og safloroljemargarin, som er svært rik på omega-6-fettsyrer.
- Kontrollgruppen: De fortsatte sitt vanlige kosthold uten spesifikke endringer.
Studien målte dødelighet fra alle årsaker, hjerte- og karsykdommer og koronar hjertesykdom som sine primære utfall.
Resultater og gjenanalysen i 2013
I 1978 ble de opprinnelige resultatene publisert, men med fokus på hvordan flerumettet fett senket kolesterolnivåene i blodet. Det ble tolket som en positiv effekt, ettersom lavere kolesterol ble ansett som gunstig for hjertehelsen.
Imidlertid ble viktige data om dødelighet ikke tydelig rapportert. I 2013 gjenopptok forskere ledet av Christopher Ramsden analysen av de opprinnelige dataene og avdekket sjokkerende funn:
Økt dødelighet i intervensjonsgruppen:
- Dødelighet fra alle årsaker var 17,6% i intervensjonsgruppen, mot 11,8% i kontrollgruppen.
- Dødelighet fra hjerte- og karsykdommer var 17,2% i intervensjonsgruppen, mot 11,0% i kontrollgruppen.
- Dødelighet fra koronar hjertesykdom var 16,3% i intervensjonsgruppen, mot 10,1% i kontrollgruppen.
Selv om linolsyre senket kolesterolnivåene, var den økte dødeligheten urovekkende. Dette reiste spørsmål om hvorvidt redusert kolesterol i det hele tatt er gunstig, og om høyere inntak av omega-6-fettsyrer kan ha negative konsekvenser for helsen.
I nyere tid ser vi studier som sier at kolesterol er forbundet med økt levealder, og helt konkret at omega-6-fettsyrer, spesielt fra vegetabilske oljer, er forbundet med redusert helse, og økt fare for hjerte-/karsykdom.
Hvorfor ble studien dysset ned?
Det er grunn til å tro at funnene fra studien ble kraftig underkommunisert, og dette kan skyldes flere faktorer:
- Dominerende narrativ: På 1960- og 70-tallet var hypotesen om at mettet fett forårsaker hjertesykdom nesten ukritisk akseptert. Funn som motsa denne hypotesen, passet dårlig med den rådende ideologien.
- Industripåvirkning: Margarin- og planteoljebransjen hadde stor interesse av å fremme flerumettet fett som et sunnere alternativ, noe som kan ha påvirket hvordan studier ble rapportert.
- Mangel på åpenhet: De kritiske dataene om dødelighet ble ikke publisert i sin helhet før nesten 40 år senere, noe som peker mot at viktige funn holdt tilbake med overlegg.
Påvirkning på kostholdsråd
Sydney Diet Heart Study har hatt en betydelig, men indirekte innvirkning på ernæringsforskning og kostholdsråd. I tiårene etter studien ble anbefalingene om å redusere mettet fett og erstatte det med flerumettet fett videreført i globale retningslinjer, til tross for manglende bevis for deres effektivitet.
Denne studien, sammen med andre lignende funn, har senere bidratt til en revurdering av rollen til mettet fett og omega-6 i kostholdet.
Funnene har satt søkelys på behovet for en bedre balanse mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer, snarere enn å kun fokusere på total mengde flerumettet fett.
Det har også reist spørsmål om hvorvidt reduksjon i kolesterolnivå alene er en god indikator på hjertehelse, siden lavere kolesterol i dette tilfellet var assosiert med økt dødelighet.
Lærdommer og betydning i dag
Studien er ett av flere eksempler på hvordan ernæringsforskning manipuleres for å påvirke samtidens ideologi og ikke minst økonomiske interesser. Den fremhever viktigheten av transparens i forskningen og behovet for å evaluere helseeffekter basert på harde utfall, som dødelighet, snarere enn biomarkører alene.
Foto: Shutterstocklisens
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.