Den-store-Blue-Zones-bloffen

Den store Blue Zones-bløffen

Blue Zones har vært god butikk for den plantebaserte helseindustrien. Her hevdes det at små lommer av folk rundt om i verden lever evig, fordi de eter linsegryter og salater, og unngår biffen som pesten.

Problemet? Det hele er en massiv bløff, som absolutt alt annet fra den kanten. En selektivt konstruert fortelling, skreddersydd for å passe en helt bestemt ideologi, og et helt bestemt system for pengemaking, der det dessverre er dú som er den nyttige dusten i maskineriet deres.

Demografisk juks og fanteri

Blue Zones baserer seg for det første på selvrapporterte fødselsdatoer, som ofte er like pålitelige som en bruktbilselger uten kvitteringer. Mange av de påstått eldgamle menneskene i disse områdene har ikke fødselsattester, og i land med elendig byråkrati, var det en kjent sak å «justere» alderen sin for å få pensjon og prestisje.

Forskning har allerede avdekket at Sardinia, en av de påståtte Blue Zones, har omfattende problemer med aldersforfalskning.

Selektiv datainnsamling

Hvorfor snakker ingen om Hong Kong, hvor folk lever aller lengst, men samtidig spiser mer kjøtt enn noen andre i hele verden? Fordi det knuser narrativet. Blue Zones-plottet fungerer kun om man håndplukker områder der matvanene kan vris til å passe agendaen.

Masaiiene? Inuitter? Ingen interesse for å se nærmere på disse ekstremt sterke og sunne menneskene, for disse befolkningene ødelegger hele «planter forlenger livet»-illusjonen.

Plantebasert eventyrfortelling

De påstår at folk i Blue Zones lever lenger fordi de spiser minimalt med kjøtt. Virkeligheten?

  • Sardinia: Store mengder lam, svin, ost og vin, og veldig langt ifra å være et tofu-paradis.
  • Okinawa: Historisk sett spiste de rikelig med svin og sjømat. I dag? Mye moderne fabrikkmat, og livsløpet deres synker raskt, akkurat som i den vestlige verden med denne søppelmaten.
  • Ikaria: Store mengder fett fra dyr, og masse meieriprodukter, og en diger dose sjømat. Ikke en plantebasert utopi.

Total ignorering av andre faktorer

Lang levetid handler også om mye mer enn hva du putter i kakehullet ditt. Folk i alle disse områdene har vesentlig lavere stress, mye sterkere familie- og samfunnsbånd, langt høyere naturlig fysisk aktivitet, og mindre – om noen – eksponering for ultrabehandlet fabrikkmat.

Alt dette spiller en langt større rolle enn om de spiser bønner til middag.

Blue Zones er markedsføringssvindel

Blue Zones er ikke vitenskap, det er pur business. En fabrikert historie som passer perfekt for matindustrien, som elsker å pushe korn, belgfrukter og planteoljer som «sunne», fordi det er sånn de tjener penger; du spiser den såkalte maten, og du blir syk og trenger medisinene som akkurat de samme selskapene produserer.

Blir du ørlite mer skeptisk når du får vite at Kellogg’s ikke bare lager frokostblanding, men også engasjerer seg i slankeprodukter, som du kommer til å trenge hvis du spiser skiten deres til frokost? Visste du at Nestlé er en stor aktør i ulike diabetesforeninger rundtom i verden? Og også engasjerer seg i slankeprodukter?

Nei, for dette står ikke å lese noe sted, hvis du ikke leter etter det. Og verden vil bedras, av én eller annen merkelig grunn. De eier bukten og begge endene, og din eneste vei ut i friheten er å kutte all fabrikkmat, og satse på hele og rene produkter som er ekte og naturlige, og heller blande dem selv.

Ekte mat her én ingrediens.

Vil du vite hva som faktisk skaper helse?

Kutt sukkeret, kornet og fabrikkoljene. Spis næringsrik, ekte, animalsk mat, lev et liv med mening, stress mindre, og hold deg i bevegelse, gå ut i lyset. Dette er oppskriften som har fungert i millioner av år, og det krever ingen manipulerte tall eller vitenskapelig juks.

Nestlé lanserer appetittdempende drikk som etterligner Ozempic

Nestlé lanserer proteinshots for vekttap

Nestlé og International Diabetes Federation – komfortable samarbeidspartnere?

Kellogg’s og påvirkning av medisinske miljøer

Chia-frø og vektkontroll – Kellogg’s indirekte markedsføring av fiberprodukter

Why Hong Kong’s Meat-Based Diet Leads to Longevity

Overreported Ages in Sardinia’s Longevity Studies

Traditional Okinawan Diet and Misconceptions

Inuit Diet and Absence of Chronic Disease

FLERE KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?