Krydder på carnivore-dietten

Krydder på Carnivore?

Krydder er høykonsentrerte planter og frukter, så det gir ikke så stor mening å kutte ut masse matvarer, bare for å innføre dem igjen, i en enda mer potent versjon.

Samtidig er det noen som argumenterer for at små mengder krydder ikke nødvendigvis har en negativ effekt, avhengig av personens toleranse og mål med dietten.

Dette er selvsagt opp til hver enkelt, men carnivore blir det da dessverre ikke. Da er man omnivore igjen, slik mennesket vanligvis klassifiseres. Man kan ikke være «litt» carnivore, på samme måte som man ikke kan være «litt» veganer.

Likevel er det slik at dette er en diett der man prøver og feiler, innenfor visse rammer, for å finne sin personlige beste variant. Slik kan man si at i carnivoresamfunnet gir vi hverandre råd og veiledning, men når det kommer til stykket, er det vi selv som må bestemme for oss.

Har man lyst på noe, så er vi store nok til å bestemme selv.

Det som da må fremheves, er at dersom man ønsker resultatene av carnivore, er det vanskelig å kunne ha forventninger, dersom man bryter vesentlig fra utgangspunktet.

Smaksberikelser på carnivore, som er carnivore

Salt er et selvsagt valg for de fleste carnivore-følgere, og parmesan som et «krydder» er et veldig smakfullt alternativ. Carnivorer snakker gjerne om å unngå raffinerte salt, og salt med antiklumpemiddel, og snakker varmt om rike mineralsalt, enten de kommer fra høye fjell eller dype hav.

Et godt mineraltsalt kan ha oppover mot hundre ulike mineraler og sporstoffer, så det er absolutt å anbefale på en ren og hel carnivorediett.

Parmesan tilfører en deilig umami-smak og litt kompleksitet til måltidet, uten å bryte med grunnprinsippene til de fleste carnivorer; at maten skal være fra dyreriket. Likevel er det mange som holder seg unna spesielt ost, og generelt meieriprodukter, fordi de kan ha en avhengighetsskapende effekt, og lure oss til å spise etter at vi egentlig er mett.

Parmesan er forøvrig laktisefri, som de fleste harde oster, så dette kan være et godt alternativ hvis man har problemer med laktose.

Ellers er det vanlig å bruke et godt smør, gjerne bare smeltet, og ikke stekt. Smøret kan lett bli svidd når man steker, så det er ofte lurt å tilsette i pannen når maten skal hvile litt før servering. Talg og smult og ghee er gode valg for selve stekingen, om man ikke rett og slett bruker airfryer.

Rå eggeplommer gir også en god smak som en saus i seg selv, bare lagt på en biff, og saltet. Et annet eggetriks er å koke dem, hakke dem opp, og ha dem i smeltet smør. Salte etter ønske.

Ellers kan egg og smør brukes til å lage en kjapp og god hollandaise-saus, ved å ta sette en panne oppi en annen, slik at bunnen på pannen du lager sausen i, såvidt er nedi vannet i pannen som står direkte på varmen. Ta oppi noen eggeplommer, en skje vann per plomme, og ta oppi terninger med smør etter hvert som sausen tykner. Det skal ganske mye smør til, og ganske mye tålmodighet, men har man det, er dette er veldig enkel hverdagssaus.

Beinmarg kan også utvinnes, og senere smøres over kjøtt både for smak og næring.

KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?