Fordøyelsen av kjøtt

Det verserer skrekkhistorier om hvor tungtfordøyelig kjøtt er, og at det ligger og råtner i tarmen i ukevis. Dette er det reneste sludder og vås, og sannsynligvis enda en av matvareindustriens og pilleindustriens propagandakampanjer, for å lure deg vekk fra klodens sunneste mat.

De ønsker å lure deg over til Big Foods og Big Pharma, til den avhengighetsskapende og sykdomsfremkallende fabrikkmaten, og til alle pillene du trenger etter å ha spist den.

Hvordan foregår fordøyelsen?

Fordøyelsen er en fascinerende og kompleks prosess som starter i munnen. Når vi tygger maten, brytes den opp i mindre biter, og spytt fra spyttkjertlene blander seg med den. Spytt inneholder enzymet amylase, som starter nedbrytningen av stivelse til enklere sukkerarter.

Denne prosessen gjør maten lettere å svelge og klargjør den for videre fordøyelse. Etter at maten svelges, transporteres den gjennom spiserøret ved hjelp av peristaltikk, en serie bølgeaktige muskelsammentrekninger, før den når magen.

I magen møter maten magesaft, som inneholder saltsyre og enzymet pepsin. Saltsyren bryter ned bindevev i kjøtt og eliminerer potensielt skadelige mikroorganismer, mens pepsin begynner å bryte ned proteiner til mindre peptider.

Fett brytes i liten grad ned i magen, men maten blandes godt med magesaften til en tyktflytende blanding kalt chyme.

Dette er felles for alle kjøttetere; den sure magesekken.

Hvor fort brytes kjøttet ned?

Kjøtt og fett forlater magen relativt raskt, vanligvis innen 4–6 timer, avhengig av måltidets sammensetning, mens plantefibre forblir ufordøyd og fortsetter videre i fordøyelsessystemet.

Når maten kommer inn i tynntarmen, tilsettes galle fra galleblæren og fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen. Galle emulgerer fett, mens enzymet lipase bryter det ned til fettsyrer og glyserol, som raskt absorberes gjennom tarmveggene.

Karbohydrater brytes videre ned til enkle sukkerarter som glukose og fruktose, og proteiner spaltes til individuelle aminosyrer av proteaser som trypsin og chymotrypsin.

Næringsstoffene fra kjøtt og fett absorberes effektivt i tynntarmen, vanligvis innen få timer etter at de forlater magen.

Tynntarmen er også det eneste stedet hvor fettsyrer tas opp i kroppen. Selv om kortkjedede fettsyrer produseres i tykktarmen gjennom fermentering av plantefibre, forblir disse i tykktarmen og brukes lokalt.

De bidrar ikke til kroppens generelle næringsopptak, og det finnes ingen mekanisme for å føre disse fettsyrene opp igjen til tynntarmen for absorpsjon.

Hvordan bruker kroppen plantemat?

Planter inneholder komplekse karbohydrater som cellulose og fibre, som menneskekroppen ikke kan bryte ned fordi vi mangler enzymet cellulase.

Slike materialer passerer gjennom fordøyelsessystemet ufordøyd, og når tykktarmen, der bakteriene våre fermenterer noe av det.

Fermenteringen produserer kortkjedede fettsyrer og gasser som biprodukter, men energien vi kan hente ut av denne prosessen er minimal sammenlignet med dyr som har spesialiserte fordøyelsessystemer for å utnytte cellulose.

Hvor lenge blir plantemat i systemet?

Plantefibre kan forbli i tykktarmen i opptil 24–48 timer før de skilles ut som en del av avføringen.

Skulle man ha en forstoppelse, som er vanlig hvis man spiser mye plantefibre (stort volum tar mye plass), kan planter bli værende i tykktarmen lenger, og skape smerter, gasser og ubehag. De kan også gjøre skade, og skape kronisk inflammasjon.

Det er med andre ord planter som råtner i tarmen, ikke kjøtt.

To ulike operativsystemer

En interessant måte å forstå forskjellen mellom plante- og animalske næringsstoffer på, er å se på dem som to forskjellige operativsystemer. Planter og dyr opererer på ulike biologiske nivåer, og næringsstoffene i planter er ofte «kryptert» i en form som menneskekroppen må konvertere før de kan brukes.

For eksempel finnes vitamin A i planter som bare et forstadium, betakaroten, som må konverteres til det faktiske vitaminet retinol før kroppen kan bruke det. Denne prosessen kan være ineffektiv, og mange mennesker har genetiske variasjoner som reduserer evnen til å utføre denne konverteringen.

Proteiner fra planter er også oftest ufullstendige, da de mangler én eller flere essensielle aminosyrer, og mengdeforholdet mellom de ulike aminosyrene også er feil for oss.

Kjøtt, derimot, inneholder alle de essensielle byggesteinene vi trenger, i de rikrige mengdeforhold, og næringsstoffene er allerede i en form som er kompatibel med menneskekroppen.

Kjøtt skiller seg altså ut som en næringsrik kraftpakke fordi det er svært biotilgjengelig og lett å fordøye. Aminosyrene i animalsk protein absorberes raskt og effektivt, og de fettløselige vitaminene A, D, E og K finnes i former som kroppen kan bruke umiddelbart.

I tillegg inneholder ikke kjøtt antinæringsstoffer, som fytater og lektiner, som ofte finnes i planter og kan hemme opptaket av mineraler som jern, sink og kalsium. Dette gjør kjøtt til en mer direkte kilde til energi og essensielle næringsstoffer sammenlignet med planter.

Fra et evolusjonært perspektiv har kjøtt vært en essensiell del av menneskets kosthold. I motsetning til planteetere, som har utviklet spesialiserte, massive fordøyelsessystemer for å trekke energi ut av cellulose, har mennesker utviklet seg til å utnytte næringsstoffer fra animalske kilder på en rask og effektiv måte. Fordøyelsesprosessen er derfor en elegant refleksjon av hvordan vi har tilpasset oss biologisk for å få tilgang til de næringsstoffene som er mest tilgjengelige og nyttige for oss.

Fra det første tygget til utskillelsen besøket på toalettet, er fordøyelsen en imponerende prosess som viser hvordan kroppen utnytter matens energi og næringsstoffer.

Det som er klart, er at næringsstoffene fra kjøtt krever langt mindre konvertering, er enklere å bryte ned, og enklere å ta opp, og er dermed enklere for kroppen å bruke direkte.

Human digestion of cellulose and plant material

Percentage of cellulose digested in humans

Bioavailability and digestibility of meat

Protein digestibility in meat

FLERE KILDER

Foto: Shutterstocklisens

Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.

Written 2025 © Norwegian Carnivory

Vil du hjelpe å spre budskapet?