
Vilhjalmur Stefansson
Vilhjalmur Stefansson (1879–1962) var en kanadisk arktisk oppdagelsesreisende og etnolog, kjent for sine dyptgående studier av inuittenes liv og sin kontroversielle forkjempelse for helsefordelene ved et kosthold som utelukkende består av kjøtt og fett. Hans eventyr og eksperimenter vekker fortsatt fascinasjon og diskusjon, spesielt blant tilhengere av lavkarbo- og kjøttbaserte dietter.
Stefanssons arktiske eventyr
Stefansson tilbrakte mange år blant inuittene under sine ekspedisjoner i Arktis fra 1906 til 1918. Han levde som dem og adopterte deres kosthold, som hovedsakelig bestod av fisk, sel, hval og reinsdyrkjøtt, samt fett og innmat.
Forbausende nok stortrivdes han på dette høyfett carnivorekostholdet, uten tegn på underernæring eller skjørbuk, til tross for fraværet av frukt og grønnsaker. Han tilskrev dette den næringstette kvaliteten i animalske produkter, særlig innmat, som inneholder mange fettløselige vitaminer.
Stefanssons observasjoner utfordret den dominerende ernæringsforståelsen på hans tid, som hevdet at mennesker trengte karbohydrater og plantebasert mat for å holde seg friske.
Han dokumenterte hvordan inuittene levde og trivdes på sitt helkjøttbaserte kosthold, en tilværelse som var svært ulik jordbrukssamfunnene.
Bellevue-eksperimentet
For å møte skepsisen mot hans påstander gjennomførte Stefansson et banebrytende eksperiment i 1928. Han og en kollega, Dr. Karsten Anderson, la seg frivillig inn på Bellevue-sykehuset i New York for et årslangt kostholdsstudium under medisinsk oppsyn.
I løpet av dette året spiste de kun kjøtt og fett.
Resultatene var bemerkelsesverdige: Begge mennene opprettholdt utmerket helse, med Stefansson som rapporterte stabil vekt, godt energinivå og ingen tegn på mangler eller sykdommer.
Kolesterolnivået og nyrefunksjonen deres forble normale, noe som avkreftet frykten for at et kjøttbasert kosthold kunne være farlig. Dette eksperimentet la grunnlaget for å stille spørsmål ved den etablerte kostholdsrådgivningen og utløste tiår med debatt.
Fat of the Land
Stefansson skrev mye om sine erfaringer og teorier om kosthold, inkludert i sin innflytelsesrike bok Fat of the Land (1956). Boken beskriver hans tid blant inuittene og hans bredere argument for fordelene ved et kjøttbasert kosthold.
“Av mange grunner har vår sivilisasjon havnet i en tilstand av ernæringsmessig forvirring. Den rikes bord er ofte dekket med mat som ikke er næringsrik, men bare dekorativ. Vår rikdom i matvariasjon får oss til å tro at vi spiser bedre enn vi egentlig gjør, og mange fattige, som ikke har råd til det unødvendige, lever bedre på sitt enkle kosthold enn den rike gjør på sine luksusretter.” – Vilhjalmur Stefansson
Fat of the Land inspirerte en nisjeinteresse for kjøttbaserte dietter og la grunnlaget for moderne bevegelser som ketogene og kjøttbaserte dietter. Selv om Stefanssons synspunkter var kontroversielle, tvang de vitenskapsfolk, ernæringseksperter og offentligheten til å revurdere etablerte oppfatninger om kosthold og helse. Boken er en blanding av etnografisk beretning, ernæringsmanifest og filosofisk refleksjon over menneskets forhold til mat.
Temaer i «Fat of the Land»
Revurdering av ernæringsnormer
Stefansson utfordrer ernæringsdogmene på sin tid, spesielt fokuset på karbohydrater og plantebasert mat som nødvendige for menneskers helse. Han argumenterer for at tradisjonelle inuittdietter, bestående nesten utelukkende av kjøtt og fett, gir alle nødvendige næringsstoffer.
Feiloppfatninger om fett
Et sentralt tema i boken er hvordan fett har blitt misforstått. Stefansson lovpriser fett som et viktig og helsebringende næringsstoff, og avviser frykten for fett som begynte å spre seg på midten av 1900-tallet.
Historiske og tverrkulturelle dietter
Boken utforsker også diettene til andre tradisjonelle samfunn, som masaiene i Afrika og nomadene i Mongolia. Stefansson trekker paralleller mellom disse gruppene og inuittene, og understreker kjøtt og fett som universelle menneskelige basismatvarer.
Avlive myter om kjøttbaserte dietter
Gjennom sine egne erfaringer og observasjoner viser Stefansson hvordan kjøttbaserte dietter ikke fører til skjørbuk, høyt kolesterol eller andre helseproblemer. Han beskriver Bellevue-eksperimentet for å bevise at et kosthold av kun kjøtt og fett kan opprettholde god helse over tid.
Alle kan kommentere ved å logge inn med sine kontoer fra Facebook eller Google. Norwegian Carnivory er ikke helsehjelp. Du må søke medisinsk hjelp for medisinsk problematikk.
Written 2025 © Norwegian Carnivory
Vil du hjelpe å spre budskapet?
Post Comment
Du må være innlogget for å kunne kommentere.